Mongolskie gospodynie domowe często przygotowują przepyszne buuzy z jagnięciny. Zamiast mięsa mielonego używa się tu mięsa mielonego, a ciasto nie jest bardzo cienkie. Na górze musi pozostać mała dziura, przez którą zwykle pije się bulion.
Składniki
- mąka - 3,5 szklanki
- woda (ciepły) – 200 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj sól i ciepłą wodę do przesianej mąki.
Zagnieść ciasne ciasto, przykryć odwróconą miską i odstawić na 15-20 minut.
Opłucz jagnięcinę, osusz ręcznikami papierowymi i bardzo drobno posiekaj.
Na szerokiej desce rozłóż rozdrobnione mięso cienką warstwą i ubij tępą stroną noża.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mieloną jagnięcinę, cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.
Uformuj ciasto w kiełbasę i pokrój na kawałki o podobnej wielkości.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta. Ciasta nie powinny być zbyt cienkie, wielkości dłoni.
Umieść trochę nadzienia na środku, naciśnij go palcem i przyklej ciasto wokół niego fałdami w jednym kierunku. Pośrodku powinien być mały otwór. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Zanurz dno gotowych buuz w roztopionym maśle i umieść na ruszcie podwójnego kotła. Gotuj na parze przez 25-30 minut.