dania główne 22.01.2022

Mongolskie buuzy

1 godz. 15 min.
6 porcji
Mongolskie buuzy
AnnaRudnitskaya, stock.adobe.com
0

Mongolskie gospodynie domowe często przygotowują przepyszne buuzy z jagnięciny. Zamiast mięsa mielonego używa się tu mięsa mielonego, a ciasto nie jest bardzo cienkie. Na górze musi pozostać mała dziura, przez którą zwykle pije się bulion.

Składniki

do testu:
  • mąka - 3,5 szklanki
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • masło - 50 g
do nadzienia:
  • Baranina (gruby kawałek) – 600 g
  • cebula - 1 rzecz
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dodaj sól i ciepłą wodę do przesianej mąki.

Zagnieść ciasne ciasto, przykryć odwróconą miską i odstawić na 15-20 minut.

Opłucz jagnięcinę, osusz ręcznikami papierowymi i bardzo drobno posiekaj.

Na szerokiej desce rozłóż rozdrobnione mięso cienką warstwą i ubij tępą stroną noża.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mieloną jagnięcinę, cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.

Uformuj ciasto w kiełbasę i pokrój na kawałki o podobnej wielkości.

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta. Ciasta nie powinny być zbyt cienkie, wielkości dłoni.

Umieść trochę nadzienia na środku, naciśnij go palcem i przyklej ciasto wokół niego fałdami w jednym kierunku. Pośrodku powinien być mały otwór. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Zanurz dno gotowych buuz w roztopionym maśle i umieść na ruszcie podwójnego kotła. Gotuj na parze przez 25-30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy