Proponuję ugotować pyszne gołąbki w pikantnym sosie. Przepis nie jest skomplikowany, ale czasochłonny. Z podanej ilości pieprzu uzyskuje się umiarkowanie palące danie, ale można je dostosować do własnych upodobań!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- Chili - 1 strąk
- sos pomidorowy - 200 ml
- bulion mięsny - 800 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu ostrożnie wyjmij kapustę z patelni i usuń gotowe liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Pokrój cebulę, chili i koperek, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy, 200 ml bulionu, posiekane chili i liście laurowe do reszty. Gotuj przez 10 minut i wyłącz.
Połącz mięso mielone, smażenie, jajko, ryż, sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj nadzienie rękami, aż będzie gładkie.
Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z resztą liści.
Umieść liście kapusty na dnie patelni, ułóż gołąbki na wierzchu luźnymi rzędami.
Wlej wrzący bulion, smaż pomidory, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.