Kiedyś często marynowałem mięso w kefirze. Ale raz w lodówce z produktów kwasu mlekowego była tylko kwaśna śmietana. Bez zastanowienia postanowiłem użyć go w przepisie. W rezultacie szaszłyki wieprzowe na kwaśnej śmietanie okazały się jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Dzielę się z Tobą moim odkryciem.
Składniki
- wieprzowina - 2 kg
- cebula - 4 kawałki
- śmietana - 150 g
- liść laurowy - 3 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj wieprzowinę, pokrój w drobną kostkę i włóż do głębokiej miski.
Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.
Dodaj cebulę, śmietanę, przyprawy i sól do miski z mięsem. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 10 do 12 godzin.
Połóż mięso i cebulę na szaszłykach. Smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy