Karp jest dość kościstą rybą, ale jeśli użyjesz tego przepisu, nawet taki niuans, jak kości, nie sprawi, że zjesz soczystą rybę w środku i chrupiącą na wierzchu. Takie danie będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek, tłuczonych ziemniaków lub owsianek.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj rybę do gotowania. Opłucz karpia, obierz łuski, odetnij płetwy, zdejmij głowę, ponownie opłucz i pokrój rybę na porcje steków.
Wyciśnij czosnek na rybę, dodaj sól i przyprawy, trochę oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj rybę i odstaw na 10 minut, aby była dobrze nasycona aromatem przypraw.
Rozwałkuj każdy kawałek ryby w mące i smaż na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Wyjmij gotową rybę i osusz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Możesz podawać rybę jako osobne danie, posypane posiekanymi ziołami i posypane odrobiną cytryny lub jako dodatek do dodatków.