dania główne 14.11.2022

smażony karp na patelni

45 min
4 porcje
Smażony karp na patelni
zi3000, stock.adobe.com
0

Karp jest dość kościstą rybą, ale jeśli użyjesz tego przepisu, nawet taki niuans, jak kości, nie sprawi, że zjesz soczystą rybę w środku i chrupiącą na wierzchu. Takie danie będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek, tłuczonych ziemniaków lub owsianek.

Składniki

  • Karp - 1 rzecz
  • mąka - 150 g
  • Olej roślinny - 60 ml
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól - 1 CZ. l
  • przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj rybę do gotowania. Opłucz karpia, obierz łuski, odetnij płetwy, zdejmij głowę, ponownie opłucz i pokrój rybę na porcje steków.

Wyciśnij czosnek na rybę, dodaj sól i przyprawy, trochę oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj rybę i odstaw na 10 minut, aby była dobrze nasycona aromatem przypraw.

Rozwałkuj każdy kawałek ryby w mące i smaż na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Wyjmij gotową rybę i osusz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Możesz podawać rybę jako osobne danie, posypane posiekanymi ziołami i posypane odrobiną cytryny lub jako dodatek do dodatków.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy