Wśród dziesiątek sposobów przygotowania sosu klopsikowego oferuję ten przepis z sokiem pomidorowym. Ze względu na to, że jest wystarczająco płynny, mięso będzie dobrze duszone i będzie bardzo soczyste i delikatne. A dla smaku i aromatu dodaj kilka liści laurowych.
Składniki
- mięso mielone - 450 g
- bułka tarta - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- włoskie zioła - 0.5 łyżeczka
- sok pomidorowy - 500 ml
- liść laurowy - 2-3 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- mąka - 1 art.
- pietruszka - 0,5 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek i mąkę i wymieszaj.
Wlej sok pomidorowy, dobrze wymieszaj sos, dodaj liść laurowy i gotuj przez 5 minut.
Połącz mięso mielone, jajko, bułkę tartą i włoskie zioła. W razie potrzeby dodaj inne przyprawy i zioła do smaku.
Uformuj małe klopsiki i smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron.
Klopsiki włożyć do formy, zalać sosem, przykryć folią i wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Udekoruj danie posiekanymi ziołami.