dania główne 22.01.2022

Dorado w słonym kokonie

40 min
1 porcja
Dorado w solonym kokonie
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Z pewnością nie raz widziałeś w filmach piękną rybę pieczoną pod zjeżdżalnią soli. Możesz przygotować takie spektakularne danie w domu i chętnie podzielę się z Tobą przepisem. Alternatywnie proponuję gotować Dorado w solonym kokonie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dorado wypatroszyć, usunąć skrzela, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie usuwaj łusek, w przeciwnym razie trudno będzie usunąć skórę z gotowej ryby.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić na średnie kawałki.

Dorado natrzyj zmielonym czarnym pieprzem i plasterkami cytryny. Pozostała cytryna będzie potrzebna do podania.

Wlej sól do głębokiego rondla, wlej wodę i wymieszaj. Masa powinna okazać się taka, aby można ją było łatwo ukształtować.

Wyłóż blachę do pieczenia arkuszem pergaminu, ułóż warstwę soli w kształcie ryby.

Ułóż Dorado na wierzchu i przykryj pozostałą solą warstwą około 2 centymetrów. Głowa i ogon ryby powinny pozostać otwarte.

Piecz rybę przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dotknij solonej skorupy, łatwo pęknie i możesz zdobyć gotową rybę.

Podczas serwowania dodaj plasterki cytryny, pietruszkę i koperek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy