Z pewnością nie raz widziałeś w filmach piękną rybę pieczoną pod zjeżdżalnią soli. Możesz przygotować takie spektakularne danie w domu i chętnie podzielę się z Tobą przepisem. Alternatywnie proponuję gotować Dorado w solonym kokonie.
Składniki
- Dorado (500-600g) – 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- koperek - 3 gałązki
- pietruszka - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól (wielkokrystaliczny) – 1 kg
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dorado wypatroszyć, usunąć skrzela, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie usuwaj łusek, w przeciwnym razie trudno będzie usunąć skórę z gotowej ryby.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić na średnie kawałki.
Dorado natrzyj zmielonym czarnym pieprzem i plasterkami cytryny. Pozostała cytryna będzie potrzebna do podania.
Wlej sól do głębokiego rondla, wlej wodę i wymieszaj. Masa powinna okazać się taka, aby można ją było łatwo ukształtować.
Wyłóż blachę do pieczenia arkuszem pergaminu, ułóż warstwę soli w kształcie ryby.
Ułóż Dorado na wierzchu i przykryj pozostałą solą warstwą około 2 centymetrów. Głowa i ogon ryby powinny pozostać otwarte.
Piecz rybę przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dotknij solonej skorupy, łatwo pęknie i możesz zdobyć gotową rybę.
Podczas serwowania dodaj plasterki cytryny, pietruszkę i koperek.