dania główne 22.01.2022

pieczona wołowina w sosie żurawinowym

1 godz. 50 min.
4 porcje
Pieczona wołowina w sosie żurawinowym
nadianb, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz prawdziwej uczty z oryginalnymi potrawami, przygotuj pieczoną wołowinę z sosem żurawinowym w piekarniku. Przepis nie jest prosty, ale wynik uzasadnia wszystkie wysiłki. Sos jest zrobiony z wina, polecam użyć półwytrawnego.

Składniki

na danie główne:
  • wołowina (miazga) – 600 g
  • sól morska - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 20 ml
  • rozmaryn (do podania) – 2 gałązki
do sosu żurawinowego:
  • woda - pół szklanki
  • wino (czerwony półwytrawny) – 150 ml
  • żurawina - 150 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Sol - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Posmaruj mięso mieszanką soli, mielonego czarnego pieprzu i oliwy z oliwek.

Owinąć wołowinę w dwie warstwy folii i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Otwórz folię, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.

Na głębokiej patelni rozgnieć żurawinę widelcem, dodaj wino, wodę, cukier, sól i gotuj ten sos przez 10 minut na małym ogniu.

Wyjmij wołowinę z piekarnika, pokrój na cienkie kawałki, polej sosem żurawinowym i posyp rozmarynem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy