Jeśli chcesz prawdziwej uczty z oryginalnymi potrawami, przygotuj pieczoną wołowinę z sosem żurawinowym w piekarniku. Przepis nie jest prosty, ale wynik uzasadnia wszystkie wysiłki. Sos jest zrobiony z wina, polecam użyć półwytrawnego.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Posmaruj mięso mieszanką soli, mielonego czarnego pieprzu i oliwy z oliwek.
Owinąć wołowinę w dwie warstwy folii i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Otwórz folię, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
Na głębokiej patelni rozgnieć żurawinę widelcem, dodaj wino, wodę, cukier, sól i gotuj ten sos przez 10 minut na małym ogniu.
Wyjmij wołowinę z piekarnika, pokrój na cienkie kawałki, polej sosem żurawinowym i posyp rozmarynem.