Przygotuj pyszny lunch dla całej rodziny w weekend - ugotuj domowe chinkali z mieloną wieprzowiną. Apetyczne danie z gruzińskimi korzeniami można przygotować bez ostrej papryki, dodając ulubione przyprawy według własnych upodobań.
Składniki
- mielona wieprzowina - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 300 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj miękkie ciasto.
Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.
Obierz czosnek i cebulę, posiekaj.
Połącz mięso mielone, zmielony czarny pieprz, zirę, sól, cebulę i czosnek.
Stopniowo wlewaj wodę, mieszając masę, aż będzie gładka. Gotowość mięsa mielonego można sprawdzić, wkładając do niego łyżkę poziomo. Powinien stopniowo zjeżdżać w dół.
Uformuj ciasto w kiełbasę, pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.
Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta na cienkie ciasto wielkości dłoni.
Umieść trochę nadzienia na środku i przyklej krawędzie ciasta fałdami do góry. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
W dużym rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym i solą, dodaj chinkali i gotuj przez 14 minut po ugotowaniu.
Połów chinkali łyżką cedzakową na talerz, posyp drobno posiekanym koperkiem i mielonym pieprzem.