dania główne 22.01.2022

domowe chinkali z mieloną wieprzowiną

1 godz. 10 min.
6 porcji
Domowe chinkali z mieloną wieprzowiną
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Przygotuj pyszny lunch dla całej rodziny w weekend - ugotuj domowe chinkali z mieloną wieprzowiną. Apetyczne danie z gruzińskimi korzeniami można przygotować bez ostrej papryki, dodając ulubione przyprawy według własnych upodobań.

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • woda - 200 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • koperek (do zgłoszenia) – 3 gałązki
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj miękkie ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.

Obierz czosnek i cebulę, posiekaj.

Połącz mięso mielone, zmielony czarny pieprz, zirę, sól, cebulę i czosnek.

Stopniowo wlewaj wodę, mieszając masę, aż będzie gładka. Gotowość mięsa mielonego można sprawdzić, wkładając do niego łyżkę poziomo. Powinien stopniowo zjeżdżać w dół.

Uformuj ciasto w kiełbasę, pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.

Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta na cienkie ciasto wielkości dłoni.

Umieść trochę nadzienia na środku i przyklej krawędzie ciasta fałdami do góry. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

W dużym rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym i solą, dodaj chinkali i gotuj przez 14 minut po ugotowaniu.

Połów chinkali łyżką cedzakową na talerz, posyp drobno posiekanym koperkiem i mielonym pieprzem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy