dania główne 09.11.2022

żeberka wieprzowe z ryżem

2 godz. 0 min.
4 porcje
Żeberka wieprzowe z ryżem
robynmac, stock.adobe.com
0

Jednym z najbardziej wszechstronnych dodatków do żeberek wieprzowych jest ryż. Często podaje się je również z ziemniakami, ale ta opcja jest cięższa i bardziej kaloryczna. Ale ryż sprawia, że danie jest nieco lżejsze i po prostu harmonijnie łączy się z pikantną marynatą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Marynuj pokrojone żeberka w sosie sojowym i przyprawach z mielonym czosnkiem, imbirem i chili przez około godzinę.

Smażyć od 15 minut na patelni, obracając.

Dodaj losowo pokrojone warzywa i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając.

Wlać resztki marynaty i lekko dusić żeberka pod pokrywką.

Ugotuj ryż osobno, aż będzie ugotowany i dodaj do żeber.

Posyp wszystko posiekaną kolendrą i podgrzej razem przez kolejne 2-3 minuty.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy