Jednym z najbardziej wszechstronnych dodatków do żeberek wieprzowych jest ryż. Często podaje się je również z ziemniakami, ale ta opcja jest cięższa i bardziej kaloryczna. Ale ryż sprawia, że danie jest nieco lżejsze i po prostu harmonijnie łączy się z pikantną marynatą.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 600 g
- ryż - 1 szkło
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- Chili - 1 rzecz
- imbir - 10 g
- czosnek - 10 g
- kolendra - 0.5 pęczek
- sos sojowy - 100 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marynuj pokrojone żeberka w sosie sojowym i przyprawach z mielonym czosnkiem, imbirem i chili przez około godzinę.
Smażyć od 15 minut na patelni, obracając.
Dodaj losowo pokrojone warzywa i smaż przez kolejne 10 minut, mieszając.
Wlać resztki marynaty i lekko dusić żeberka pod pokrywką.
Ugotuj ryż osobno, aż będzie ugotowany i dodaj do żeber.
Posyp wszystko posiekaną kolendrą i podgrzej razem przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy