dania główne 12.12.2022

risotto z kurkami

1 godz. 0 min.
6 porcji
Risotto z kurkami
mirsky337, stock.adobe.com
0

Kuchnia Włoska podoba mi się to, że z prostych i niedrogich produktów można przygotować tak wykwintne dania. Risotto z kurkami jest nie tylko smaczne, ale satysfakcjonujące, zdrowe i nie tak długie w przygotowaniu. A zapach podbije każdego, kto wejdzie do kuchni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Opłucz seler i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż warzywa.

Dobrze opłucz i wysusz Grzyby. Jeśli kurki są duże, pokrój je, małe grzyby można pozostawić w całości. Dodaj grzyby do warzyw i smaż na złoty kolor.

Wlej ryż i dodaj masło. Dobrze wymieszaj i smaż aż olej zostanie wchłonięty przez ryż. Sól i pieprz do smaku, wlej połowę bulionu i gotuj ryż ciągle mieszając. Gdy woda wyparuje, wlej drugą część bulionu i gotuj do całkowitego ugotowania.

5 minut przed gotowaniem dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem na kilka minut i podawaj.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy