Kuchnia Włoska podoba mi się to, że z prostych i niedrogich produktów można przygotować tak wykwintne dania. Risotto z kurkami jest nie tylko smaczne, ale satysfakcjonujące, zdrowe i nie tak długie w przygotowaniu. A zapach podbije każdego, kto wejdzie do kuchni.
Składniki
- ryż - 400 g
- kurki - 300 g
- rosół z kurczaka - 1 l
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- seler - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- śmietana (33%) – 100 ml
- masło - 50 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Opłucz seler i pokrój w drobną kostkę. Podgrzej patelnię, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż warzywa.
Dobrze opłucz i wysusz Grzyby. Jeśli kurki są duże, pokrój je, małe grzyby można pozostawić w całości. Dodaj grzyby do warzyw i smaż na złoty kolor.
Wlej ryż i dodaj masło. Dobrze wymieszaj i smaż aż olej zostanie wchłonięty przez ryż. Sól i pieprz do smaku, wlej połowę bulionu i gotuj ryż ciągle mieszając. Gdy woda wyparuje, wlej drugą część bulionu i gotuj do całkowitego ugotowania.
5 minut przed gotowaniem dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem na kilka minut i podawaj.