dania główne 31.01.2022

kotlety z indyka zapiekane w panierce z płatków kukurydzianych

45 min
4 porcje
Kotlety z indyka zapiekane w panierce z płatków kukurydzianych
defpics, stock.adobe.com
0

Zazwyczaj kotlety są lekko smażone na patelni przed pieczeniem. Nie jest to konieczne, jeśli ugotujesz grube ciasto i dobrze rozgrzej piekarnik. Aby naczynie było wystarczająco upieczone, pokrój kawałki o grubości nie większej niż 2 centymetry.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.

Ubij jajka solą, mielonym pieprzem i mąką. Ciasto powinno być grube.

Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta, aż będą kruche.

Dodaj paprykę, wymieszaj i wlej na szeroki talerz.

Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.

Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy