kotlety z indyka zapiekane w panierce z płatków kukurydzianych
Zazwyczaj kotlety są lekko smażone na patelni przed pieczeniem. Nie jest to konieczne, jeśli ugotujesz grube ciasto i dobrze rozgrzej piekarnik. Aby naczynie było wystarczająco upieczone, pokrój kawałki o grubości nie większej niż 2 centymetry.
Składniki
- Indyk - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 1 art.
- płatki kukurydziane - 50 g
- papryka - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.
Ubij jajka solą, mielonym pieprzem i mąką. Ciasto powinno być grube.
Zetrzyj płatki kukurydziane wałkiem do ciasta, aż będą kruche.
Dodaj paprykę, wymieszaj i wlej na szeroki talerz.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie wrzuć bułkę tartą.
Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.