Bardzo często gotuję duszoną kapustę. Po pierwsze dlatego, że jest pyszny, a po drugie, za każdym razem staram się gotować według nowego przepisu. Dziś zwracam uwagę na opcję z papryką i świeżymi pomidorami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, posyp solą i lekko rozgnieć rękami.
Cebulę, paprykę obrać i pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj pomidory.
Rozgrzej olej w kotle, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-7 minut.
Dodaj kapustę, pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Wlej gorącą wodę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i wyłącz. Podczas serwowania dodaj gałązkę świeżego koperku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy