Nigdy nie próbowałeś omletu z dyni? Przepyszne danie Cię zachwyci! Proponuję ugotować go w piekarniku, ponieważ jest to zdrowsze i łatwiejsze. Dynia, jak powinna, będzie musiała zostać wcześniej zgaszona. Kawałki powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu.
Składniki
- jaja kurze - 5 kawałki
- boczek - 100 g
- Dynia - 100 g
- mleko - 150 ml
- ricotta - 150 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło - 30 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczek i obraną dynię.
Na małej patelni roztop masło.
Dodaj dynię i smaż na złoty kolor.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
Jajka lekko ubij z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj ricottę i mieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj dynię, boczek i jeszcze raz wymieszaj.
Nasmaruj formę oliwą z oliwek, ułóż przygotowaną masę i piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy