Przygotowanie przepysznych skrzydełek wcale nie jest trudne. Marynuj je wcześniej, ale włóż do piekarnika, gdy goście zaczną się do ciebie zbliżać. Ugotują się dosłownie za pół godziny. W przypadku złotej skórki folię należy usunąć 10 minut przed końcem.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- czosnek - 2 ząbki
- ketchup - 3 art.
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz i pokrój na stawy.
Osobno wymieszaj sos sojowy, keczup, ocet, sól, cukier, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej marynatę do miski ze skrzydłami, wymieszaj i przykryj folią spożywczą na pół godziny.
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż skrzydła w jednej warstwie i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy