
Ratatouille to francuski klasyk, choć w swej istocie jest to po prostu zapiekanka warzywna z cukinii, pomidorów i sporadycznie – z innych warzyw. Oczywiście w najlepszych francuskich tradycjach odpowiednie są tutaj zioła prowansalskie.
Składniki
- cukinia - 700 g
- pomidory - 400 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól morska - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- czosnek - 3 ząbki
- bazylia - 3-4 listek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój warzywa w plasterki i włóż do formy, jak na zdjęciu.
Posyp wszystko posiekaną bazylią, czosnkiem i przyprawami.
Skrop oliwą z oliwek i wyślij zapiekankę do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy