dania główne 22.01.2022

pilaw z wieprzowiną i berberysem

1 godz. 10 min.
6 porcji
Pilaw z wieprzowiną i berberysem
GreenArt, stock.adobe.com
0

Cóż, jaki pilaw bez berberysu? Przyprawa doskonale uzupełnia danie o jasny aromat i oryginalny smak. Możesz dodać go na etapie smażenia lub bezpośrednio do ryżu. W obu wariantach okazuje się bardzo smaczny, ale bardziej lubię dusić berberys z mięsem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.

Pokrój marchewki i obraną cebulę, rozłóż czosnek na ząbki i opłucz łuską.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj kawałki wieprzowiny i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.

Dodaj zirę, berberys i 1 szklankę gorącej wody. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

Przenieś smażenie na patelnię, dodaj umyty ryż, sól, wlej pozostałą wodę i gotuj przez 15 minut.

Delikatnie wbij ząbki czosnku w pilaw, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zdejmij patelnię z ognia i zawiń ciepłym ręcznikiem na pół godziny. Podczas serwowania dodaj zmielony czarny pieprz i świeżą natkę pietruszki.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy