Cóż, jaki pilaw bez berberysu? Przyprawa doskonale uzupełnia danie o jasny aromat i oryginalny smak. Możesz dodać go na etapie smażenia lub bezpośrednio do ryżu. W obu wariantach okazuje się bardzo smaczny, ale bardziej lubię dusić berberys z mięsem.
Składniki
- wieprzowina (szyja) – 500 g
- ryż - 2 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 1 Głowa
- Berberys - 1 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- Zira - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- woda (oczyszczona) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.
Pokrój marchewki i obraną cebulę, rozłóż czosnek na ząbki i opłucz łuską.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj kawałki wieprzowiny i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.
Dodaj zirę, berberys i 1 szklankę gorącej wody. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
Przenieś smażenie na patelnię, dodaj umyty ryż, sól, wlej pozostałą wodę i gotuj przez 15 minut.
Delikatnie wbij ząbki czosnku w pilaw, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i zawiń ciepłym ręcznikiem na pół godziny. Podczas serwowania dodaj zmielony czarny pieprz i świeżą natkę pietruszki.