Okoń morski jest pieczony na tej samej zasadzie, co każda inna ryba. Najlepsze przyprawy dla niego to cytryna, sól i pieprz, a jeśli chcesz, jeszcze kilka gałązek pachnących ziół. Ale jeśli masz wątpliwości i martwisz się, co zrobić, aby wszystko było równomiernie upieczone i nie wyschło, w dalszej części przepisu opowiem szczegółowo i etapami o każdym kroku.
Składniki
- okoń morski - 2 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- rozmaryn - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól morska - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz i opłucz rybę, natrzyj ją olejem, solą i pieprzem. Wykonaj nacięcia po bokach.
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i włóż je do nacięć i brzucha.
Dodaj gałązkę rozmarynu i piecz rybę w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy