Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni ukraińskiej można bezpiecznie nazwać pierogi. Są przygotowywane z różnych ciast i nadzień. Dziś opowiadam przepis na pierogi z kapustą. Danie jest chude, ale bardzo satysfakcjonujące!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- woda (ciepły) – 200 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- szczypiorek (do zgłoszenia) – 2 stem
- kapusta (Biała) – 300 g
- kapusta kiszona - 200 g
- cebula - 2 kawałki
- olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do głębokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.
Posiekaj świeżą kapustę w cienkie paski, obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Wyjmij część smażenia z olejem do podania.
Dodaj świeżą i kiszoną kapustę do reszty. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa.
Pieprz, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Wymieszaj ciasto i rozwałkuj kiełbasę o średnicy około 4-5 centymetrów.
Pokrój na te same kawałki. Rozwałkuj każdy wałkiem do ciasta na cienkie tortille.
Umieść nadzienie na tortilli i mocno przyklej na brzegach. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Dodaj sól do wrzącej wody, dodaj pierogi i wymieszaj. Gotuj przez 5-6 minut po ugotowaniu.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową do miski, dodać przygotowaną pieczeń, posiekaną zieloną cebulę i delikatnie wymieszać.