dania główne 22.01.2022

ukraińskie pierogi z kapustą

1 godz. 35 min.
8 porcji
Ukraińskie pierogi z kapustą
freeskyline, stock.adobe.com
0

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni ukraińskiej można bezpiecznie nazwać pierogi. Są przygotowywane z różnych ciast i nadzień. Dziś opowiadam przepis na pierogi z kapustą. Danie jest chude, ale bardzo satysfakcjonujące!

Składniki

do testu:
  • mąka - 3 szklanki
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • szczypiorek (do zgłoszenia) – 2 stem
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do głębokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj plastikowe ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.

Posiekaj świeżą kapustę w cienkie paski, obierz cebulę i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Wyjmij część smażenia z olejem do podania.

Dodaj świeżą i kiszoną kapustę do reszty. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa.

Pieprz, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Wymieszaj ciasto i rozwałkuj kiełbasę o średnicy około 4-5 centymetrów.

Pokrój na te same kawałki. Rozwałkuj każdy wałkiem do ciasta na cienkie tortille.

Umieść nadzienie na tortilli i mocno przyklej na brzegach. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Dodaj sól do wrzącej wody, dodaj pierogi i wymieszaj. Gotuj przez 5-6 minut po ugotowaniu.

Pierogi wyłowić łyżką cedzakową do miski, dodać przygotowaną pieczeń, posiekaną zieloną cebulę i delikatnie wymieszać.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy