Kupiłeś młode ziemniaki? Pamiętaj, aby ugotować z nim przepyszny gulasz. Jako główny składnik najlepiej używać młodej cielęciny. Staram się wybierać części polędwicy, które w ogóle nie mają tłuszczu.
Składniki
- Cielęcina (filet) – 500 g
- młode ziemniaki - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- pasta pomidorowa - 40 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cielęcinę opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, pokrój.
Na gorącej patelni z olejem podsmaż cielęcinę na złoty kolor.
Dodaj marchewki z cebulą i kontynuuj gotowanie, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Wymieszaj mąkę, koncentrat pomidorowy i połowę wody.
Wlej powstałą mieszaninę na patelnię, przykryj i gotuj przez 40 minut.
Dodaj ziemniaki, liście laurowe i pozostałą wodę. Sól i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy