Marynaty mięsne są przygotowywane z różnych składników. Często stosuje się ocet, cebulę, wodę mineralną, wino, produkty mleczne i sok. Niedawno miałem okazję spróbować szaszłyków wołowych na piwie. Alkohol zdrowo zmiękczył mięso, nadał mu soczystość i wyjątkowy delikatny smak.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj w blenderze.
Pokrój wołowinę w drobną kostkę i włóż do miski.
Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, solą i mielonym pieprzem. Wymieszaj i odłóż na bok na 30 minut.
Wlej piwo, ponownie wymieszaj i szczelnie przykryj folią spożywczą. Umieść przedmiot w lodówce na 1 dzień.
Połóż mięso na szaszłykach i smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając.
Cebulę obrać, pokroić i wymieszać z octem.
Połóż gotowy szaszłyk na chlebie pita, dodaj marynowaną cebulę na wierzchu, posyp drobno posiekanym koperkiem.