dania główne 20.07.2023

szaszłyki wołowe na piwie

35 min
6 porcji
Szaszłyki wołowe na piwie
aleksashka_89, stock.adobe.com
0

Marynaty mięsne są przygotowywane z różnych składników. Często stosuje się ocet, cebulę, wodę mineralną, wino, produkty mleczne i sok. Niedawno miałem okazję spróbować szaszłyków wołowych na piwie. Alkohol zdrowo zmiękczył mięso, nadał mu soczystość i wyjątkowy delikatny smak.

Składniki

do grilla:
  • wołowina - 1,5 kg
  • piwo - 500 ml
  • cebula - 3 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól (ze zjeżdżalnią) – 1 łyżeczka
do zgłoszenia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj w blenderze.

Pokrój wołowinę w drobną kostkę i włóż do miski.

Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, solą i mielonym pieprzem. Wymieszaj i odłóż na bok na 30 minut.

Wlej piwo, ponownie wymieszaj i szczelnie przykryj folią spożywczą. Umieść przedmiot w lodówce na 1 dzień.

Połóż mięso na szaszłykach i smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając.

Cebulę obrać, pokroić i wymieszać z octem.

Połóż gotowy szaszłyk na chlebie pita, dodaj marynowaną cebulę na wierzchu, posyp drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy