Rozpalenie dobrego ogniska na grilla nie jest łatwe. Albo drewno było wilgotne, albo ciepło okazało się zbyt słabe. Na szczęście do tego przepisu nie jest potrzebne ognisko. Będziemy gotować szaszłyki wołowe w piekarniku. Oprócz produktów potrzebujesz dużej prostokątnej formy żaroodpornej.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 1 kg
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę w drobną kostkę i włóż do miski.
Dodaj sok z cytryny, olej, sos sojowy, chmiel suneli i sól.
Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Drewniane szaszłyki moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie.
Wsuń mięso na przygotowane szaszłyki.
Ułóż półfabrykaty na prostokątnym kształcie o odpowiednim rozmiarze. Krawędzie szaszłyków powinny znajdować się na bokach formy, a mięso powinno wisieć swobodnie bez dotykania. Piecz przez 50 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.