dania główne 22.01.2022

zapiekanka z cukinii, fasoli i szynki

1 godz. 10 min.
8 porcji
Zapiekanka z cukinii, fasoli i szynki
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Zapiekanka to wszechstronne danie, które można przygotować z prawie wszystkich składników. Dziś proponuję użyć do tego cukinii, fasoli i szynki. Oczywiście będziesz potrzebować więcej produktów, ale te będą najważniejsze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój szynkę, cukinię, pomidory i obraną cebulę.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj cukinię i kontynuuj gotowanie, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

W głębokiej misce ubij jajka ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.

Dodaj ciepłe mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Połącz pieczone warzywa, pomidory, szynkę, czerwoną fasolę i ser.

Włóż masę do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.

Dodaj przygotowane wypełnienie i wyślij do piekarnika na 35-40 minut. Optymalna temperatura do pieczenia wynosi 180 stopni.

Pokrój gotową zapiekankę, połóż na talerzu i udekoruj bazylią.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy