Zapiekanka to wszechstronne danie, które można przygotować z prawie wszystkich składników. Dziś proponuję użyć do tego cukinii, fasoli i szynki. Oczywiście będziesz potrzebować więcej produktów, ale te będą najważniejsze.
Składniki
- szynka - 300 g
- cukinia - 2 kawałki
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czerwona fasola (puszka) – 1 Bank
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko - 1 szklanka
- śmietana - 1 art.
- ser (solidny) – 100 g
- mąka - 4 art.
- masło - 50 G
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bazylia (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę, cukinię, pomidory i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cukinię i kontynuuj gotowanie, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
W głębokiej misce ubij jajka ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj ciepłe mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz pieczone warzywa, pomidory, szynkę, czerwoną fasolę i ser.
Włóż masę do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.
Dodaj przygotowane wypełnienie i wyślij do piekarnika na 35-40 minut. Optymalna temperatura do pieczenia wynosi 180 stopni.
Pokrój gotową zapiekankę, połóż na talerzu i udekoruj bazylią.