dania główne 22.01.2022

pilaw Samarkanda z jagnięciną

1 godz. 10 min.
6 porcji
Pilaw samarkandzki z jagnięciną
Vladimir, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz kuchnię uzbecką, prawdopodobnie spodoba ci się przepis na pilaw z Samarkandy. Danie jest obfite, tłuste i bardzo aromatyczne. Do gotowania potrzebujesz grubościennego kotła i tłuszczu z ogona. Bez tego osiągnięcie pożądanego rezultatu jest po prostu niemożliwe!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 2 godziny, spłucz i gotuj przez 40 minut.

Opłucz jagnięcinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki. Rozłóż czosnek na ząbki.

Pokrój tłuszcz z ogona, wlej do kotła i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Dodaj jagnięcinę, zwiększ ogień i smaż na złoty kolor.

Dodaj marchewki, cebulę, ciecierzycę i berberys. Smaż przez 10 minut, ciągle mieszając.

Dodaj gorącą wodę, umyty ryż, czosnek i sól. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Po wyłączeniu nalegaj na pilaw pod pokrywką przez 20-30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy