Jeśli lubisz kuchnię uzbecką, prawdopodobnie spodoba ci się przepis na pilaw z Samarkandy. Danie jest obfite, tłuste i bardzo aromatyczne. Do gotowania potrzebujesz grubościennego kotła i tłuszczu z ogona. Bez tego osiągnięcie pożądanego rezultatu jest po prostu niemożliwe!
Składniki
- Baranina - 500 g
- ryż na parze - 500 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- gruby brzuch - 100 g
- ciecierzyca - pół szklanki
- Berberys - 1 art.
- czosnek - 1 Głowa
- Sol - do smaku
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 2 godziny, spłucz i gotuj przez 40 minut.
Opłucz jagnięcinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki. Rozłóż czosnek na ząbki.
Pokrój tłuszcz z ogona, wlej do kotła i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Dodaj jagnięcinę, zwiększ ogień i smaż na złoty kolor.
Dodaj marchewki, cebulę, ciecierzycę i berberys. Smaż przez 10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj gorącą wodę, umyty ryż, czosnek i sól. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Po wyłączeniu nalegaj na pilaw pod pokrywką przez 20-30 minut.