dania główne 22.01.2022

filety z makreli pieczone w piekarniku

25 min
1 porcja
Filet z makreli pieczony w piekarniku
irina2511, stock.adobe.com
0

Nie masz ochoty długo gotować obiadu? Możesz jeść smacznie i bez zbędnych kłopotów. Na przykład gotowanie filetów z makreli w piekarniku. Tylko tym razem proponuję pokroić rybę na filety. Po pierwsze, skróci to czas gotowania, a po drugie, znacznie wygodniej jest jeść.

Składniki

  • makrela - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Sezam (do zgłoszenia) – 1 łyżeczka
  • bazylia (do zgłoszenia) – 1 gałązka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń głowę makreli, jednym pewnym ruchem wykonaj poziome nacięcie wzdłuż pleców aż do brzucha.

Wypatrosz rybę, Usuń grzbiet i duże kości z żeber. Powinieneś dostać cały filet, który dobrze się układa.

Przepłucz makrelę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i zmielony czarny pieprz.

Wyciśnij czosnek przez prasę i wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

Obficie posmaruj rybę powstałą mieszanką ze wszystkich stron.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż makrele skórą do góry.

Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Połóż makrelę na talerzu, posyp sezamem i liśćmi bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy