Nie masz ochoty długo gotować obiadu? Możesz jeść smacznie i bez zbędnych kłopotów. Na przykład gotowanie filetów z makreli w piekarniku. Tylko tym razem proponuję pokroić rybę na filety. Po pierwsze, skróci to czas gotowania, a po drugie, znacznie wygodniej jest jeść.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń głowę makreli, jednym pewnym ruchem wykonaj poziome nacięcie wzdłuż pleców aż do brzucha.
Wypatrosz rybę, Usuń grzbiet i duże kości z żeber. Powinieneś dostać cały filet, który dobrze się układa.
Przepłucz makrelę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i zmielony czarny pieprz.
Wyciśnij czosnek przez prasę i wszystko dobrze wymieszaj łyżką.
Obficie posmaruj rybę powstałą mieszanką ze wszystkich stron.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż makrele skórą do góry.
Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Połóż makrelę na talerzu, posyp sezamem i liśćmi bazylii.