dania główne 22.01.2022

królik duszony z warzywami w sosie z białego wina

1 godz. 25 min.
4 porcje
Królik duszony z warzywami w sosie z białego wina
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Wykwintne danie dla miłośników dietetycznych mięs. Niewielka ilość białego wina zmiękcza go, a cały zapach pod koniec gotowania ma czas na odparowanie. Duszony królik z warzywami podawany jest z przystawką lub jako samodzielne danie.

Składniki

  • Królik - 800 g
  • wino (biały) – 3 art.
  • marchew (duży) – 1 rzecz
  • cebula - 2 kawałki
  • masło - 40 g
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - do smaku
  • woda (filtrowane) – 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.

Pokrój marchewki i obraną cebulę.

Roztop masło na patelni, włóż mięso i dobrze zrumień ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 5-7 minut.

Dodaj sól, przyprawy, wino i gorącą wodę. Przykryj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy