Wiele gospodyń domowych waha się przed gotowaniem królika. Niemniej jednak dietetyczny królik jest doskonałą alternatywą dla mięsa drobiowego i jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Przepis na królika duszonego z suszonymi śliwkami i kapustą jest tego dobrym dowodem.
Składniki
- Królik - 600 g
- kapusta kiszona - 200 g
- pieczarki - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- suszone śliwki (bez pestek) – 5 sztuk
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso królika, osusz i pokrój na małe kawałki.
Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą i posiekaj.
Pokrój pieczarki, obraną marchewkę i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, włóż królika i smaż przez 10-15 minut. Upewnij się, że każdy kawałek jest dobrze zrumieniony.
Dodaj cebulę, marchewkę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj czarny pieprz, pieczarki i kontynuuj smażenie, aż wilgoć wyparuje.
Dodaj kapustę i suszone śliwki. Gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sól, wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez 45 minut.