dania główne 22.01.2022

królik duszony ze śliwkami, kapustą i pieczarkami

1 godz. 35 min.
6 porcji
Królik duszony ze śliwkami, kapustą i pieczarkami
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Wiele gospodyń domowych waha się przed gotowaniem królika. Niemniej jednak dietetyczny królik jest doskonałą alternatywą dla mięsa drobiowego i jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Przepis na królika duszonego z suszonymi śliwkami i kapustą jest tego dobrym dowodem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz mięso królika, osusz i pokrój na małe kawałki.

Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą i posiekaj.

Pokrój pieczarki, obraną marchewkę i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, włóż królika i smaż przez 10-15 minut. Upewnij się, że każdy kawałek jest dobrze zrumieniony.

Dodaj cebulę, marchewkę i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj czarny pieprz, pieczarki i kontynuuj smażenie, aż wilgoć wyparuje.

Dodaj kapustę i suszone śliwki. Gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sól, wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez 45 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy