dania główne 22.01.2022

cały indyk w piekarniku

4 godz. 10 min.
10 porcji
Indyk w piekarniku w całości
New Africa, stock.adobe.com
0

Zbierasz Duże Towarzystwo przy świątecznym stole? Ugotuj indyka w całości. Upiecz go z aromatycznymi jabłkami, a podczas serwowania udekoruj rozmarynem i jasnymi jagodami żurawinowymi. Piękne, smaczne i świąteczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka i osusz ręcznikami papierowymi.

Dokładnie przetrzyj tusze od wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem.

Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.

Posmaruj indyka ze wszystkich stron oliwą z oliwek.

Włóż trzy jabłka do ptaka.

Pokrój pozostałe jabłka w plasterki i ułóż na blasze wyłożonej folią.

Rozłóż gałązki pietruszki równomiernie. Powinieneś dostać rodzaj poduszki z jabłek i ziół.

Ułóż indyka na wierzchu. Zawiąż nogi grubą nicią, przymocuj brzuch wykałaczkami lub zszyj.

Przykryj indyka podwójną warstwą folii i wyślij do pieczenia przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Delikatnie podnieś folię, polej ptaka utworzonym sokiem, przykryj folią i kontynuuj gotowanie przez 40 minut.

Zdejmij folię, polej sokiem z blachy do pieczenia i piecz przez kolejne 40 minut. Sprawdź gotowość, przekłuwając mięso widelcem z dwoma zębami lub nożem.

Ułóż gotowego indyka na szerokim talerzu, udekoruj gałązkami rozmarynu i żurawiną.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy