Zbierasz Duże Towarzystwo przy świątecznym stole? Ugotuj indyka w całości. Upiecz go z aromatycznymi jabłkami, a podczas serwowania udekoruj rozmarynem i jasnymi jagodami żurawinowymi. Piękne, smaczne i świąteczne!
Składniki
- Indyk (3-3, 5 kg) – 1 rzecz
- jabłka - 5 sztuk
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - pęczek
- rozmaryn (do dekoracji) – pół
- żurawina (do dekoracji) – garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka i osusz ręcznikami papierowymi.
Dokładnie przetrzyj tusze od wewnątrz i na zewnątrz solą, mielonym pieprzem.
Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.
Posmaruj indyka ze wszystkich stron oliwą z oliwek.
Włóż trzy jabłka do ptaka.
Pokrój pozostałe jabłka w plasterki i ułóż na blasze wyłożonej folią.
Rozłóż gałązki pietruszki równomiernie. Powinieneś dostać rodzaj poduszki z jabłek i ziół.
Ułóż indyka na wierzchu. Zawiąż nogi grubą nicią, przymocuj brzuch wykałaczkami lub zszyj.
Przykryj indyka podwójną warstwą folii i wyślij do pieczenia przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Delikatnie podnieś folię, polej ptaka utworzonym sokiem, przykryj folią i kontynuuj gotowanie przez 40 minut.
Zdejmij folię, polej sokiem z blachy do pieczenia i piecz przez kolejne 40 minut. Sprawdź gotowość, przekłuwając mięso widelcem z dwoma zębami lub nożem.
Ułóż gotowego indyka na szerokim talerzu, udekoruj gałązkami rozmarynu i żurawiną.