Aby zrobić pyszne skrzydełka, nie musisz biegać do sklepu po drogie przyprawy i sosy. Świeża pietruszka i czosnek doskonale poradzą sobie z zadaniem. Wygodne jest gotowanie w rękawie, ale można również użyć formy z ciasno dopasowaną pokrywką.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz i pokrój na stawy.
Drobno posiekaj pietruszkę i czosnek.
Połącz skrzydełka, pietruszkę, czosnek, mielony pieprz, sól i olej.
Wymieszaj rękami, delikatnie masując każdy kawałek. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Włóż skrzydła do rękawa, mocno zawiąż i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy