dania główne
20.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i zielonym groszkiem
50 min
4 porcje
Oryginalnym sposobem na urozmaicenie zwykłej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest dodanie zielonego groszku. Jednocześnie proponuję rozjaśnić danie ze względu na kilka małych marchewek i kurkumy w puree ziemniaczanym.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- marchew - 1-2 kawałki
- masło - 50 g
- ser - 80 g
- śmietana - 50 ml
- mięso mielone - 450 g
- cebula - 1 rzecz
- zielony groszek - 100 g
- pasta pomidorowa - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- kurkuma - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki i marchewki do miękkości.
Dodaj masło, śmietanę i zmiel je na puree. Następnie dodaj kurkumę i starty ser.
Posiekaj cebulę i smaż z mielonym mięsem do miękkości. Dodaj groszek i pomidor i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dopraw.
Włóż mięso mielone do formy i puree. Gotuj zapiekankę w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy