Ciasto Piwne to strasznie niedoceniane znalezisko. Niektórzy ignorują to po prostu z powodu piwa. Ale chciałbym wyjaśnić, że w gotowym cieście w ogóle nie ma alkoholu i wyraźnego smaku piwa. Ale jest bardzo delikatny i dobrze nadaje się nawet do delikatnych potraw, takich jak krewetki.
Składniki
- krewetki (Królewskie) – 500 g
- jasne piwo - 250 ml
- Olej roślinny - 125 ml
- mąka - 6-7 art.
- cytryna - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij mąkę i piwo trzepaczką, aby uniknąć grudek.
Dodaj jajko i przyprawy i ponownie ubij. Pozostaw ciasto na 20 minut.
Rozmrozić i obrać krewetki. Marynuj je w oleju z czosnkiem i sokiem z cytryny przez 15 minut.
Zanurz każdą krewetkę w cieście i smaż na patelni na złoty kolor, 1-2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy