Taki pilaw można przygotować nie tylko podczas postu. Spodoba się każdemu, kto dba o figurę lub nie je mięsa. W przypadku braku sosu pomidorowego użyj keczupu lub puree ze świeżych pomidorów. Przeciwnicy czosnku mogą wykluczyć go z przepisu.
Składniki
- ryż - 250 g
- czosnek - 2 ząbki
- sos pomidorowy - 5 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włącz tryb "smażenie" i podgrzej olej roślinny.
Dodaj umyty ryż i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj paprykę, zmielony pieprz i kontynuuj gotowanie przez kolejne 1,5-2 minuty.
Dodaj sos pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 3 minuty.
Wlej gorącą wodę, sól, zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w programie pilaw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy