Francja dała światu wiele kulinarnych arcydzieł. Wśród nich jest bardzo popularny stek Chateaubriand. Przygotowywany jest z wysokiej jakości polędwicy wołowej. Ogólnie przepis jest dość prosty. Spróbuj ugotować danie i przekonaj się sam.
Składniki
- wołowina (stek) – 600 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (duży) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj stek wołowy solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 10 minut do marynowania.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Przenieś mięso do formy wyłożonej folią i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij stek z piekarnika i przykryj podwójną warstwą folii na 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy