dania główne 22.01.2022

Stek Chateaubriand

30 min
2 porcje
Stek Chateaubriand
HLPhoto, stock.adobe.com
0

Francja dała światu wiele kulinarnych arcydzieł. Wśród nich jest bardzo popularny stek Chateaubriand. Przygotowywany jest z wysokiej jakości polędwicy wołowej. Ogólnie przepis jest dość prosty. Spróbuj ugotować danie i przekonaj się sam.

Składniki

  • wołowina (stek) – 600 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (duży) – do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Natrzyj stek wołowy solą, mielonym pieprzem i pozostaw na 10 minut do marynowania.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

Przenieś mięso do formy wyłożonej folią i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmij stek z piekarnika i przykryj podwójną warstwą folii na 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy