Nie możesz ugotować idealnego steku? Wypróbuj ten przepis. Wstępnie marynowaną wołowinę piecze się pod podwójną warstwą folii. Ale główną atrakcją dania jest aromatyczny rozmaryn. To bardzo proste i pyszne!
Składniki
- wołowina (stek) – 500 g
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska (duży) – do smaku
- rozmaryn - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mieszanka papryki lekko zacieru w moździerzu.
Stek wołowy natrzeć solą, rozgniecionym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
Na rozgrzanej do czerwoności patelni z olejem podsmaż stek przez 2 minuty z każdej strony.
Przykryj patelnię stekiem dwiema warstwami folii i wyślij na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W zależności od grubości kawałka czas może się różnić.
Ostrożnie zdejmij folię, dodaj rozmaryn rozgnieciony palcami i pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy