Masz dość smażenia kotletów na patelni? Stop! Wielu od dawna gotuje je w piekarniku, ponieważ jest to łatwiejsze i smaczniejsze! W tym przepisie starałem się opisać wszystkie najważniejsze etapy gotowania. Przeczytaj i szybko zabierz się do pracy!
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 4 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą i papryką.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu i wymieszaj z chmielami suneli.
Jajka lekko ubij solą, kurkumą i mielonym czarnym pieprzem.
Zanurz kotlety w cieście jajecznym i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju przez 1,5 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami i lekką sałatką.