Naprawdę pyszny i kruchy pilaw może przygotować każda gospodyni domowa. Nie potrzebujesz do tego nic specjalnego. Wystarczy użyć miękkiego mięsa i gotowanego na parze ryżu. Po obróbce parą ziarna nie sklejają się, nie gotują, ale są miękkie i piękne.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 0,5 kg
- ryż na parze - 1,5 szklanki
- marchew (duży) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 100 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- ziele angielskie - 3 groszek
- czosnek - 1 Głowa
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewki w cienkie paski, obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wołowinę, zirę i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Gotuj, mieszając, 10 minut.
Wlej 1,5 szklanki gorącej wody i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Przenieś pieczeń do głębokiego rondla, dodaj sól, umyty ryż i pozostałą wodę. Przykryj i gotuj przez 15 minut.
Delikatnie włóż całą główkę czosnku do pilawu wraz z łuską. Posyp zmielonym czarnym pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut. Nalegaj na gotowe danie pod pokrywką przez 15-20 minut.