dania główne 22.01.2022

pilaw z ryżu gotowanego na parze

1 godz. 15 min.
6 porcji
Pilaw z ryżu parzonego
bbivirys, stock.adobe.com
0

Naprawdę pyszny i kruchy pilaw może przygotować każda gospodyni domowa. Nie potrzebujesz do tego nic specjalnego. Wystarczy użyć miękkiego mięsa i gotowanego na parze ryżu. Po obróbce parą ziarna nie sklejają się, nie gotują, ale są miękkie i piękne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.

Pokrój marchewki w cienkie paski, obierz cebulę i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj wołowinę, zirę i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Gotuj, mieszając, 10 minut.

Wlej 1,5 szklanki gorącej wody i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Przenieś pieczeń do głębokiego rondla, dodaj sól, umyty ryż i pozostałą wodę. Przykryj i gotuj przez 15 minut.

Delikatnie włóż całą główkę czosnku do pilawu wraz z łuską. Posyp zmielonym czarnym pieprzem i gotuj przez kolejne 10 minut. Nalegaj na gotowe danie pod pokrywką przez 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy