Najprostsza, najpiękniejsza i najbardziej wszechstronna wersja pieczonej makreli. Jeśli nie wiesz, jak go ugotować i co dodać, możesz użyć rozmarynu. Zamiast cytryny możesz wziąć limonkę lub inny cytrus. W dalszej części przepisu opowiem bardziej szczegółowo o wszystkich subtelnościach i sekretach.
Składniki
- makrela - 3 tusze
- rozmaryn - 3 gałązki
- cytryna - 1 rzecz
- pietruszka - 4 gałązki
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń głowy i ogony i całkowicie Wyczyść tusze. W razie potrzeby pokrój na filety.
Natrzyj rybę solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i ułóż na pergaminie.
Na wierzch ułóż plasterki cytryny i grubo posiekany rozmaryn z natką pietruszki.
Piecz makrele przez 35-40 minut w 180 stopniach. Filety piecze się przez około 25 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy