dania główne 22.01.2022

duszony królik

2 godz. 5 min.
6 porcji
Gulasz z królika
Alla Bondaruk, stock.adobe.com
0

To najłatwiejszy przepis na gulasz z królika, jaki kiedykolwiek spotkałem. Pokrój tuszę na małe kawałki, smaż z warzywami i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Podczas cięcia kości nie należy siekać, lepiej podzielić kawałki na stawy i ścięgna.

Składniki

  • Królik (1,2-1,5 kg) – 1 tusza
  • marchew (duży) – 1 rzecz
  • cebula - 2 kawałki
  • sos pomidorowy - 80 ml
  • masło - 80 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - 2 CZ. l.
  • woda (filtrowane) – 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz tusze królika, osusz i pokrój.

Roztop połowę masła na patelni, ułóż kawałki królika i smaż przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Pokrój marchewki i obraną cebulę.

Wlej warzywa na patelnię z mięsem i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut.

Dodaj gorącą wodę, sos pomidorowy, przyprawy, sól i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy