To najłatwiejszy przepis na gulasz z królika, jaki kiedykolwiek spotkałem. Pokrój tuszę na małe kawałki, smaż z warzywami i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Podczas cięcia kości nie należy siekać, lepiej podzielić kawałki na stawy i ścięgna.
Składniki
- Królik (1,2-1,5 kg) – 1 tusza
- marchew (duży) – 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- sos pomidorowy - 80 ml
- masło - 80 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - 2 CZ. l.
- woda (filtrowane) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz tusze królika, osusz i pokrój.
Roztop połowę masła na patelni, ułóż kawałki królika i smaż przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Pokrój marchewki i obraną cebulę.
Wlej warzywa na patelnię z mięsem i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut.
Dodaj gorącą wodę, sos pomidorowy, przyprawy, sól i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy