dania główne
27.01.2022
kotlety z kurczaka z ananasem, czosnkiem i serem w piekarniku
50 min
5 porcji
Uzupełnijmy dziś trochę klasyczny przepis! Dodaj ząbek pachnącego czosnku do majonezu i tym samym nadaj kotletom odrobinę pikanterii. Dla mnie Wystarczy jeden ząbek, dodajesz tyle, ile uważasz za konieczne.
Składniki
- filet z kurczaka - 600 g
- ananas (w puszkach) – 200 g
- ser (solidny) – 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- majonez - 100 ml
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na talerze. Optymalna grubość to 1,5 centymetra.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Majonez wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, posmaruj masłem i ułóż kotlety.
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj majonezem.
Ułóż ananasy i delikatnie posyp serem.
Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy