Mówiąc o niezwykłych zapiekankach ryżowych, nie można obejść tej opcji. Ryż i konserwy rybne to klasyczne połączenie. Ale co, jeśli zasugeruję dodanie tutaj trochę więcej pokrzywy w szczycie sezonu?
Składniki
- ryż - 300 g
- konserwy rybne - 2 banki
- pokrzywa - 1 pęczek
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- ser - 120 g
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż do miękkości. Pokrzywy zalej wrzącą wodą przez kilka minut i drobno posiekaj.
Posiekaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Zetrzyj przetwory widelcem i wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw i włóż do formy. Na wierzch polej ubitymi jajkami i przykryj zapiekankę startym serem.
Gotuj w piekarniku przez 35 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy