Spektakularna Korona żeberka wieprzowego będzie godną ozdobą każdej uczty. A przygotowanie tak niezwykłego dania jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Radzę spróbować przy okazji – na pewno poradzisz sobie z tym przepisem!
Składniki
dla Korony:
- żeberka wieprzowe - 13-14 szt
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 200 g
do marynaty:
- masło - 70 g
- sos sojowy - 2 art.
- sos teriyaki - 2 art.
- czosnek - 1 Głowa
- papryka - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 art.
- Zira - 2 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij nadmiar z żeber i odetnij mięso o około 5 cm od kości, aby utworzyć koronę.
Zwiń koronę i połóż ją na folii.
Do połowy napełnij koronę pokrojonymi ziemniakami. Połóż na nim warstwę cebuli i pozostałe pokrojone mięso.
Ułóż resztę ziemniaków, cebuli i wiśni. Uformuj folię w łódkę, aby soki nie wyciekały.
Połącz stopione masło i resztę składników marynaty.
Dokładnie posmaruj nim żebra i owiń gołe kości folią.
Wyślij koronę do piekarnika na około godzinę w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy