dania główne 08.11.2022

Korona żeberka wieprzowego

1 godz. 30 min.
4 porcje
Korona żeberka wieprzowego
freeskyline, stock.adobe.com
0

Spektakularna Korona żeberka wieprzowego będzie godną ozdobą każdej uczty. A przygotowanie tak niezwykłego dania jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Radzę spróbować przy okazji – na pewno poradzisz sobie z tym przepisem!

Składniki

dla Korony:
do marynaty:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij nadmiar z żeber i odetnij mięso o około 5 cm od kości, aby utworzyć koronę.

Zwiń koronę i połóż ją na folii.

Do połowy napełnij koronę pokrojonymi ziemniakami. Połóż na nim warstwę cebuli i pozostałe pokrojone mięso.

Ułóż resztę ziemniaków, cebuli i wiśni. Uformuj folię w łódkę, aby soki nie wyciekały.

Połącz stopione masło i resztę składników marynaty.

Dokładnie posmaruj nim żebra i owiń gołe kości folią.

Wyślij koronę do piekarnika na około godzinę w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy