dania główne 22.02.2022

Tofu smażone z bakłażanem i ostrą papryką

40 min
4 porcje
Tofu smażone z bakłażanem i ostrą papryką
jedi-master, stock.adobe.com
0

Apetyczne danie w stylu azjatyckim może z łatwością ugotować każdy. Aby to zrobić, możesz użyć patelni, kotła lub multicookera w trybie "smażenia". Najbardziej podoba mi się ta ostatnia opcja, opowiem o niej dzisiaj.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój tofu, ostrą paprykę, bakłażana i obraną cebulę.

Umieść bakłażany w osobnym pojemniku i zalej słoną wodą na 10 minut.

Odcedź, każdy kawałek dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Aktywuj tryb "smażenia", podgrzej połowę oleju i, rozprowadzając w małych partiach, smaż bakłażany na złoty kolor po obu stronach.

W wolnej misce multicookera smaż cebulę z cukrem przez 3-4 minuty. Następnie połóż na osobnej misce.

Rozgrzej resztki oleju i delikatnie usmaż pokrojone tofu.

W głębokim pojemniku połącz sos teriyaki, mielony pieprz, sok z cytryny, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Do miski z półfabrykatem dodaj smażony bakłażan, ostrą paprykę i tofu. Delikatnie wymieszaj i odłóż na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy