Apetyczne danie w stylu azjatyckim może z łatwością ugotować każdy. Aby to zrobić, możesz użyć patelni, kotła lub multicookera w trybie "smażenia". Najbardziej podoba mi się ta ostatnia opcja, opowiem o niej dzisiaj.
Składniki
- Tofu - 300 g
- bakłażany - 3 kawałki
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- cebula (duży) – 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 80 ml
- sos teriyaki - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój tofu, ostrą paprykę, bakłażana i obraną cebulę.
Umieść bakłażany w osobnym pojemniku i zalej słoną wodą na 10 minut.
Odcedź, każdy kawałek dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Aktywuj tryb "smażenia", podgrzej połowę oleju i, rozprowadzając w małych partiach, smaż bakłażany na złoty kolor po obu stronach.
W wolnej misce multicookera smaż cebulę z cukrem przez 3-4 minuty. Następnie połóż na osobnej misce.
Rozgrzej resztki oleju i delikatnie usmaż pokrojone tofu.
W głębokim pojemniku połącz sos teriyaki, mielony pieprz, sok z cytryny, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Do miski z półfabrykatem dodaj smażony bakłażan, ostrą paprykę i tofu. Delikatnie wymieszaj i odłóż na pół godziny.