Uwielbiam gruziński sos tkemali i często dodaję go do różnych potraw. Ostatnio na przykład upiekłam z nim skrzydełka z kurczaka. W połączeniu z miodem okazuje się bardzo oryginalny i apetyczny. Po prostu musisz spróbować tego pysznego przepisu!
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- sos tkemali - 2 art.
- miód - 2 art.
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Osobno wymieszaj sos, miód, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj skrzydełka z przygotowaną marynatą, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż skrzydełka i wyślij na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy