pilaw z brązowego ryżu i jagnięciny w powolnej kuchence
Głównym atutem tego dania jest tłuszcz z ogona. To on nadaje ten sam smak i aromat. W towarzystwie przypraw pilaw okazuje się tak apetyczny, że po prostu nie można się oprzeć. Gotuj od razu więcej: twoje gospodarstwo domowe prawdopodobnie poprosi o suplement.
Składniki
- Baranina - 400 g
- gruby brzuch - 150 g
- brązowy ryż - 2 szklanki
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 głowice
- Zira - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jagnięcinę, tłuszcz z ogona, marchewkę, obraną cebulę i paprykę.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Włącz tryb "smażenia", wlej tłuszcz z ogona i poczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez 3-5 minut.
Dodaj jagnięcinę, przyprawy i kontynuuj smażenie przez 12-15 minut.
Dodaj bułgarską i ostrą paprykę, gotuj przez kolejne 10 minut.
Wbij całe główki czosnku w masę warzyw i mięsa.
Dodaj umyty ryż, sól i gorącą wodę.
Zamknij pokrywkę i gotuj w trybie pilaw przez 1 godzinę.