Czy próbowałeś gotować pilaw z mięsem i pieczarkami? Jeśli nie, radzę szybko naprawić ten błąd. Ulubione danie okazuje się jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Przygotowanie takiego pilawu jest bardzo proste. Opisuję cechy procesu w przepisie!
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- ryż - 350 g
- pieczarki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew (średni) – 1 rzecz
- masło - 80 g
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- pietruszka (do podania) – 3 gałązki
- woda (oczyszczona) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj pieczarki i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj, aż wilgoć całkowicie odparuje.
Osobno na oleju roślinnym smażyć wieprzowinę na złoty kolor.
Dodaj zirę, czarny pieprz, 1,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Do głębokiego rondla przenieś pieczeń z grzybami, mięsem, solą i umytym ryżem. Wlać pozostałą wodę i dusić przez pół godziny pod pokrywką.
Gotuj gotowe danie pod przykryciem przez 20 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.