Zamiast kebabów ugotujmy dziś klasyczny Kebab lulia. Aby to zrobić, potrzebujesz dobrej jakości mielonego mięsa, trochę tłuszczu z ogona, cebuli i przypraw. Aby drewniane szaszłyki nie paliły się w tym procesie, umieść je wcześniej w wodzie na 15 minut.
Składniki
- mięso mielone (wieprzowo-wołowe) – 1 kg
- gruby brzuch - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek.
Zmiel cebulę, czosnek i tłuszcz z ogona w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z mielonym mięsem, solą i mielonym pieprzem.
Wymieszaj i dobrze ubij masę. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Uformuj na przygotowanych szaszłykach kiełbaski o długości około 10-12 cm.
Smaż na grillu przez 15-20 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy