Większość z nas gotuje mięso z ziemniakami, warzywami lub ziołami. Wielu nawet nie zdaje sobie sprawy, że z owocami będzie jeszcze smaczniejszy. Spróbuj upiec podudzie z indyka z gruszkami, jabłkami i cytryną. To zupełnie nowy poziom kulinarnych przysmaków!
Składniki
- Indyk (goleń) – 2 kawałki
- Gruszka (średni) – 2 kawałki
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz podudzia i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Jabłka, gruszki opłucz i pokrój na pół.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w grube kółka.
Natrzyj podudzia solą, mielonym pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż podudzia i owoce.
Posyp zmielonym cynamonem i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Następnie ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut.