dania główne 22.01.2022

podudzie z indyka pieczone z owocami

1 godz. 20 min.
2 porcje
Podudzie z indyka zapiekane z owocami
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Większość z nas gotuje mięso z ziemniakami, warzywami lub ziołami. Wielu nawet nie zdaje sobie sprawy, że z owocami będzie jeszcze smaczniejszy. Spróbuj upiec podudzie z indyka z gruszkami, jabłkami i cytryną. To zupełnie nowy poziom kulinarnych przysmaków!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz podudzia i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Jabłka, gruszki opłucz i pokrój na pół.

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w grube kółka.

Natrzyj podudzia solą, mielonym pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż podudzia i owoce.

Posyp zmielonym cynamonem i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Następnie ostrożnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy