Ugotujmy dziś owsiankę perłową w powolnej kuchence. W przepisie użyję również kurczaka, selera, marchwi i papryki. Kasza jest wstępnie namoczona przez noc, co pozwoli zaoszczędzić czas i poprawić smak.
Składniki
- jęczmień - 200 g
- piersi z kurczaka - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 150 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypłucz jęczmień i namocz w zimnej wodzie przez noc.
Opłucz piersi z kurczaka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Posiekaj seler, pietruszkę, marchewkę i obraną paprykę.
Wlej olej do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE"na 20 minut.
Dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor. Upewnij się, że każdy kawałek się zrumieni.
Dodaj marchewkę, seler i paprykę. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj jęczmień i sól, wlej ciepły bulion. Zamknij pokrywę i włącz tryb owsianki na 45 minut.
Ułóż gotowy jęczmień na talerzach i posyp natką pietruszki.