Mięso z indyka jest uważane za dietetyczne, dlatego często wybierane jest przez tych, którzy przestrzegają diety. Możesz gotować ptaka, jak chcesz: smażyć, gotować, dusić i piec w piekarniku. Szczególnie smaczne są steki z indyka. Opowiadam przepis!
Składniki
- pierś z indyka - 600 g
- masło - 50 g
- Mieszanka groszku pieprzowego (grubo zmielony) – 1 łyżeczka
- sól (duży) – do smaku
- rozmaryn (do podania) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pierś z indyka, osusz i pokrój w steki.
Roztop masło na patelni, ułóż steki i smaż na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony.
Zetrzyj mieszankę papryki w moździerzu, wymieszaj z solą i posyp steki.
Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 2 minuty z każdej strony. Po wyłączeniu ognia pozostaw mięso pod przykryciem na 10 minut.
Ułóż gotowe steki na desce do serwowania i posyp rozmarynem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy