Uwielbiam gotować karpia, ponieważ jest to wszechstronna ryba. Piecz, tusze, gotuj w piekarniku lub zupie, mięso zawsze pozostaje delikatne i soczyste. A jeśli pieczony karp w piekarniku zostanie ugotowany zgodnie z moim przepisem, na wierzchu będzie chrupiący, a wewnątrz będzie miękki.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj rybę do pieczenia. Dobrze spłucz w środku, usuń skrzela, osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj karpia przyprawami i polej sokiem z jednej cytryny. Odłóż na 5 minut na bok, aby się marynował.
Owinąć karpia w folię w dwóch warstwach i wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 C. 5 minut przed ugotowaniem zdejmij folię i upiecz, aby uzyskać złotą skórkę. Podawaj, dekorując rybę świeżymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy