Kasza manna nadaje zapiekance twarogowej zupełnie inną konsystencję, której nie można pomylić z niczym. I łączy się z innymi dodatkami i nadzieniami. Na przykład z jabłkiem. Radzę podawać zapiekankę ze skondensowanym mlekiem lub sosem waniliowym.
Składniki
- twaróg - 500 g
- śmietana - 60 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- jabłka - 150 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- cukier - 60 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- wanilina - 1 szczypta
- Manka - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg z cukrem i żółtkami. Ubij mąkę osobno i włóż do mieszanki twarogowej.
Wymieszaj semolinę ze śmietaną i odstaw na 5 minut.
Wyślij ją do twarogu. Dodaj wanilinę, skórkę, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki jabłka.
Włóż całą masę do formy i piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy